„Nestíhám si připravit jídla“ – kolikrát jsem si to sama řekla. Víte, výmluvy jsem měla také. Au, někdy to přiznání bolí :-). „Nestíhám“, „je to složité“, „na tohle nemám čas“. Zní vám to povědomě? Ale pak jsem si uvědomila, že to nejsou jen výmluvy pro mé svědomí, ale i veřejné omluvy pro to, že jsem to „nedala“. Pak mi došlo, že věci lze dělat jinak. A co kdybych vám řekla, že to není jen o čase, ale o tom, jak si ho my sami nastavíme? Vítejte ve světě, kde „nestíhám“ se může stát „stíhám a ještě s úsměvem“. Věřte mi, nemusí to být o obětování nebo složitých rituálech. Jde o chytře využitý čas, trochu plánování a špetku kreativity. A já jsem tady, abych vám ukázala, jak na to.
Začněme jednoduchým krokem: plánováním jídel. Možná si myslíte, že plánování jídel na celý týden je nemožný úkol. Ale co kdybych vám řekla, že na Vás budu hodná a začít můžete jen s plánem na dva dny? 🙂 Už i to je skvělý start! A jakmile sami uvidíte ty výhody, které to přináší, rádi se pustíte do plánování na delší dobu. To mi věřte!
Seznamte se: Meal Prep je nyní váš nový strategický a nejlepší přítel.
„Meal prep“, neboli příprava jídel předem, může znamenat rozdíl mezi chaotickým životním stylem a klidným, vyváženým stravováním. A tady je ten zakopaný pes – to, co vás brzdilo. Takže jdeme to odbrzdit a šlápneme na plyn. Věnování několika hodin na přípravu jídel o víkendu vám umožní mít po ruce zdravé a vyvážené pokrmy i v nejrušnějších dnech. A navíc budete mít čas i na jiné činnosti. Třeba jen sami pro sebe, na pohyb, rodinu, nebo na váš koníček? To přeci chceme všichni.
A co když se něco nepovede? No co, svět se nezboří. Vždyť každý z nás má ty dny, kdy se plány zhatí a vše se zdá být proti nám. Ale právě v těchto chvílích je klíčové mít po ruce možnosti – zdravé alternativy. To je můj záložní plán, moje pojistka. V kabelce. V autě. V kanceláři, v šuplíku. A cože tam mám? Oříšky, čerstvé ovoce, lyofilizované ovoce, zdravou sušenku, nebo třeba ten salát, co jste si s láskou připravili den předem, mohou být vaším záchranným kruhem. Věřte mi, všechny tyto možnosti jsou o mnoho lepší, než sáhnout po prvním nezdravém jídle, které vás napadne.
Takže příště, když vám plány nevyjdou podle představ, nezoufejte. Mějte připravený svůj záložní plán. Ať už je to ten salát, co čeká ve vaší lednici, nebo ta malá svačinka, co jste si schovávali pro případ nouze.
Jedna věc je, když se něco nepovede. Ovšem někdy se stane, že i pečlivě naplánovaný celý týden nedopadne podle očekávání. Nic se neděje. To je prostě život. Nemáme na výběr, než to akceptovat. Mám ráda rčení: „Co můžeme ovlivnit, ovlivněme. Co ne, přijměme.“ A právě proto je dobré mít po ruce zásobu zdravých alternativ. Třeba na mém Instagramu @lowcarb_fit_shan najdete spoustu tipů na rychlé a zdravé recepty, které vám mohou pomoci zvládnout nečekané situace během několika minut. A stačit vám bude jen pár surovin. Určitě také doporučuji sledovat třeba @mealpreponfleek, kde najdete spoustu nápadů, které by se vám mohli hodit
„Neplánování je plánování neúspěchu,“ říkával Benjamin Franklin. A je to pravda. Začněte malými kroky, třeba tím, že si každou neděli naplánujete jídla na následující týden. Já věřím, že postupně zjistíte, že si přípravu jídel začnete užívat a že „nestíhám“ se promění v „jsem na to připravená“. A to je SAKRA dobrý pocit 🙂
„Příprava není vše, ale bez přípravy není nic.“ – Benjamin Franklin
„Podle studie zveřejněné na portálu Harvard T.H. Chan School of Public Health, pravidelná příprava jídel může zvýšit pravděpodobnost konzumace zdravějších potravin a zlepšit celkové stravovací návyky (zdroj: Harvard T.H. Chan School of Public Health, The Nutrition Source).“